Trăire autentică & mișcare autentică în terapie

-gânduri după workshopul: ”PSIHOTERAPIE PRIN DANS ȘI MIȘCARE – pași, proces, experiențe”, susținut de Prof. Univ. Dr. Jill Bunce la București în weekendul 11-13 noiembrie 2016-

Tare bine a fost! Suntem cu toţii cu mult îmbogăţiţi profesional şi personal. Jill ne-a împărtăşit o mulţime de taine ale profesiei de dans-terapeut, ne-a facilitat experienţe personale profunde şi pline de sens, reuşind să intrăm în contact cu faţete misterioase ale fiinţei noastre, dar şi să ne însuşim o sumedenie de exerciţii şi practici pe care să le aplicăm în profesia noastră.

În sfârşit, dincolo de mişcare şi experienţe personale, am primit un cadru conceptual şi metodologic. Un know how al dans-terapiei. Am aflat cum şi pentru ce facem diferite lucruri. Am fost ca dezlegaţi la ochi. Iar acum avem o idee despre cum să aplicăm metoda asta altfel decât în orb.

Sigur că drumul e lung. Profesia nu e reglementată în România. Însă este important să ne apropiem cu interes şi deschidere faţă de un domeniu care promite mult şi să integrăm aceste practici în munca noastră de terapeuţi, convinşi fiind de utilitatea şi beneficiile reale ale acestei abordări pe care le-am simţit cu toţii plenar în acest weekend.

Ne bucurăm că ne-am adunat cu toţii pentru a face posibilă această întâlnire în care fiecare dintre noi a descoperit lucruri noi despre sine şi un cadru practic şi metodologic al exercitării profesiei şi prin prisma terapiei prin dans şi mişcare.

Jill vă transmite toate gândurile bune. S-a simţit grozav în România şi deja plănuim următoarea venire şi lansarea unui program de formare continuă în „psihoterapii corporale şi creativ-expresive” cu practicieni de marcă.

Va mulţumim tuturor pentru interesul manifestat faţă de evenimentele pe care le organizăm şi vă invităm să rămâneţi în preajmă şi să veniţi mai aproape… Cătretine:)

Iată mai jos câteva impresii ale celor prezenţi:

„Vreau să vă mulţumesc pentru energia cu care m-aţi umplut. Jill este o persoană extraordinară, care a propus exerciţii importante, ce au trezit în mine nişte procese deosebite. Cred că voi merge acasă şi voi mai resimţi mult timp efectele acestui atelier. S-a trezit în mine un apetit deosebit de cunoaştere, de experimentat. Cred că acest atelier m-a învăţat nişte lucruri care mă vor ajuta mult în explorările mele de dansatoare şi corporale.” (I)

„A fost un workshop complex, care a îmbinat teoria şi practica într-un mod foarte echilibrat. Am ajuns la nişte profunzimi ale înţelegerii corpului şi a efectelor mişcării pe care nu credeam că le pot dobândi în doar două zile şi jumătate. Procesul acesta a născut căutări, dar a oferit şi răspunsuri.” (II)

„Fix ca în fizica cuantică, am simţit azi, mai mult ca oricând, că suntem particule interconecate care se influenţează unele pe altele. Încă nu am integrat experienţa, dar am integrat (aproape că am impregnat organic în ADN) iubirea necondiţionată pentru tot grupul.” (III)

„Mulţumesc pentru experienţă! Suntem ceea ce iubim: poveşti, respiraţii, petale şi stări. A fost o experienţă magică, pe care aş repeta-o la nesfârşit. M-am conectat cu mine şi cu ceilalţi, m-am separat de mine şi de ceilalţi, m-am abandonat experienţelor, chiar dacă la început am încercat să le controlez. Am descoperit ce templu minunat este corpul şi cât de fidel este el emoţiilor. Am plâns, am zâmbit, m-am înfuriat, m-am relaxat, am însoţit, m-am însoţit şi am preluat stări, am conţinut.” (IV)

„O experienţă intensă, eliberatoare, care m-a pus în contact cu stări pe care nu îmi dădeam voie să le recunosc, să le exprim verbal. Am fost surprinsă să constat că, deşi credeam că am depăşit şi chiar integrat anumite experienţe dureroase, cropul meu era încă blocat acolo, tensionat. Mă simt mult mai uşoară, eliberată. Mulţumesc!” (V)

„Lucram deja cu majoritatea acestor metode, însă trecuse ceva vreme de când nu mai lucrasem cu mine.(…) A fost un program foarte bun. Mulţumesc din suflet pentru el şi formatorului, şi organizatorilor. Pe curând, (VI)

„A fost un weekend plin de experienţe inedite, care mi-au adus o nouă perspectivă asupra mea şi a muncii pe care o fac. Vă mulţumesc pentru organizarea workshop-ului şi sper să urmeze şi o formare.” (VII)

„Mulțumesc! Pentru oportunitate, prietenie, profesionalism, clarificări, bucurie! Pentru o altă modalitate de a mă dezvolta, descoperi, trăi! Pentru energia pe care am împărtășit-o împreună!” (VIII)

„Alerg și dorm

Fără să văd, dar simt

Simt cum mă transform în mine

Cum curg către începutul vieții mele

De-atunci… când nu mă cunoșteam

Aud cum cerul atinge pământul

Cum sângele aleargă prin venele altcuiva

Care știe să mă adoarmă

Mă mișc în nemișcare

Fluid, sonor, cu gust de scorțișoară

Mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte!” (IX)

„Workshopul a fost pentru mine ceva ce îmi este foarte util lună de lună, în dezvoltarea mea personală și profesională. La fiecare workshop de acest gen mă bucur ca un copil de întâlnirea cu ceilalți și deseori cuvintele devin inutile pentru a descrie revelațiile pe care le am în întâlnirea cu mine. Cum spun deseori, dacă am fi atenți să ne ascultăm corpul și ne-am conecta cu înțelepciunea lui, comunicarea dintre oameni ar fi cea autentică.
Și cu permisiunea ta, adaug la acest feedback, dicteul meu automat că mover:
„Să las viața să fie,
Să chem ajutorul când strig de durere,
Să FIU când uit de mine,
Să mă bucur de nemărginire,
Să trăiesc ca norul de ploaie,
Să uit! Să uit! Să FIU! Să FIU!
Eu, cea dintâia zi a venirii mele,
Eu, cea din ultima zi a Luminii pe Pământ.
Pe picătura de rouă stă întreaga lume a Universului tău minuscul,
Majuscul al Zeității din Tine.
“Pe curând” e “Acum”
Și lasă timpul să respire prin ochii tăi.” (X)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s