MOM – Metaforele mișcării – Încotro mergi? Și… ce faci pentru a ajunge acolo?

Există o zicală care spune că „Where the mind goes, the body will follow” („Acolo unde te poartă mintea, corpul te urmează”)…

Am pornit în călătoria metaforelor mișcării în cadrul workshopului „METAFORELE MIŞCĂRII”, susținut de Andrew T. Austin la București, în weekendul 3-5 martie, plini de entuziasm, curiozitate și, mai ales, din dorința de a cunoaște un terapeut creativ, un trainer care răspunde la orice întrebare, adoră provocările și abia așteaptă să fie pus în dificultate :). Andrew Austin, în stilul sau dramatic, ne-a oferit două zile și jumătate de experiențe „mișcătoare”, pline de metafore și descifrări ale sensului lor. E un specialist plin de șarm, competență, iar trainingul oferit a fost unul inedit, cu informații multe, noi și utile, provocări, demonstrații și exerciții. MM este o metodă pe cât de simplă, pe atât de complexă și fascinantă, un instrument folositor, care produce schimbările dorite, un contact autentic cu nevoile cele mai profunde ale clientului și… rezultate palpabile.

Ați auzit cu toții expresii ca: „L-a prins pe Dumnezeu de picior”, „Cu dreptul înainte”, „Cu un picior în groapă”, „Fug cât mă ţin picioarele”, „Am simţit cum mi se taie picioarele”, „Am rămas în picioare”, „M-a prins pe picior greşit”, „Cu un picior în groapă”, „Pe picior de egalitate”, „Am dat cu piciorul”, „Am două picioare stângi”, „Sunt pe picioarele mele”, „Trăiesc pe picior mare”, „S-a aruncat la picioarele mele”, „Îmi bag picioarele” :P.

„Am fost arătat cu degetul”, „Îi dai un deget şi îţi apucă toată mâna”, „A venit cu mâinile în buzunare”, „A muşca mâna care te-a hrănit”, „A lua frâiele în mână”, „A avea mână liberă să…”, „A nu mişca un deget”, „A sta cu mâinile în sân”, „A încerca marea cu degetul”, „A se ascunde după deget”, „A-şi ţine mâinile acasă”, „A privi oamenii de sus”, „A fi privit de sus de către ceilalţi”, „A avea ochelari de cal”, „A lua vălul de pe ochii cuiva”, „A sta în umbra cuiva”, „A vedea negru în faţa ochilor” ș.a.

Acum, că vi le-ați reamintit, vă invit să observați dacă e vreuna care descrie starea, situația voastră actuală (dacă nu, să o identificați pe cea potrivită pentru voi) și să observați care e poziția voastră în raport cu situația în care vă aflați și, în caz că „vedeți luminița de la capătul tunelului”, să observați care sunt pașii pe care îi faceți să vă apropiați de ea, adică pașii pe care aveți nevoie să-i faceți pentru a vă îmbunătăți situația, viața chiar. Asta în cazul sunteți „cu picioarele pe pământ” și în contact cu experiența voastră.

În cazul în care vă simțiți „legați de mâini şi de picioare”, „prinși între ciocan şi nicovală” sau „la marginea prăpastiei”, dați-mi voie să vă spun că aveți ceva de lucru cu voi, poate chiar de crescut, mai ales dacă sunteți „legați de fusta mamei” :P. Însă, așa cum subliniază Andrew Austin („Metaforele Mişcării”, Andrew T. Austin, suport de curs, Brighton, East Sussex, UK, 2016), „pentru fiecare dintre noi, metafora este diferită, ea poate fi o călătorie, o luptă sau un drum lin”.

Ceea ce înseamnă că tot ce ai de făcut e să nu mai „Bați pasul pe loc”, mai ales dacă „Simți că te sui pe pereţi!”, „Te învârţi aiurea într-un cerc” și „Nu ştii unde vei ajunge dacă o ţii tot aşa”. Aș rămâne cu o „pată pe conştiinţă” dacă nu ți-aș spune că, în caz că „Nu ştii la cine să mergi”, „Nu ştii care este calea corectă”, „Nu te poți decide ce să faci în continuare” ori „Nu ştii care este mişcarea potrivită”, spcialiștii în MOM te pot ajuta să „o scoți la capăt”, adică să-ți porți zilele cu sens, nu să treci prin viața „ca gâsca prin apă”. Desigur, asta dacă nu vrei să-ți „tai singur craca de sub picioare”.

Metafora reprezintă modul în care fiecare dintre noi își înțelege propria experiență, iar modul cum această metaforă poate fi „mișcată” în stânga, dreapta, sus, jos, față, spate… ne face stăpâni ai teritoriului nostru interior și niște călători fericiți în nesfârșitul drum către noi înșine și către ceilalți.

Deci, care e metafora ta?

(MOM Andrew T. Austin)

Câteva feedbackuri ale celor prezenți la workshop:

„Am auzit pentru prima dată de Andrew Austin cu ocazia lansării DVD-ului «Identity Panorama», realizat împreună cu Lucas Derks (psiholog, trainer NLP și creatorul Panoramei Sociale). Timp de câțiva ani, i-am urmărit în mod constant activitatea, citindu-i cartea «The Rainbow Machine: Tales from a Neurolinguist’s Journal», dar cumpărându-i și vizionând DVD- urile sale în care prezintă diversele aplicații ale metodelor sale, IEMT (Integral Eye Movement Therapy) și Metaphors of Movement. Pe parcursul zilelor petrecute în compania sa, paradoxal, cu toate că ştiam la ce să mă aştept, am fost în același timp și surprins, deoarece Andy s-a dovedit a fi cât se poate de congruent, respectiv exact la fel ca în modul în care predă și lucrează cu clienții săi în sesiunile filmate… provocator, entuziast, clar și concludent!”  (psiholog Alexandru Ioan Manea)

***

„Sunt foarte încântată și impresionată de acest workshop. Mi-a plăcut foarte mult de Andy și consider că a fost o experiență în sine să intru în contact cu un individ atât de entuziast, energic, sigur pe el și, nu în ultimul rând, inovativ. Ştiu din proprie experiență că uneori fie și numai impactul cu alte structuri umane este de natură să aducă o schimbare instantanee în propria structură, iar întâlnirea cu Andy a fost unul dintre aceste cazuri. Metoda MM, de asemenea, mi-a plăcut, cred că poate să funcționeze cu mare succes în mâinile potrivite, pentru că aduce inovație, structură și un mod clar și simplu de a accesa informații și soluții care în mod normal sunt extrem de greu accesibile. Mi-au plăcut foarte mult și atmosfera, și oamenii de la Cătretine, iar asta este la fel de important, pentru ca oricât era Andy de bun… o atmosferă de slabă calitate putea afecta destul de mult oferta lui. Pentru mine a contat faptul că am perceput acolo oameni deschişi, curioși și, în același timp, neafectaţi de sindromul valorii personale. Am fost la prea multe cursuri și workshopuri de dezvoltare personală prin metode new age, unde am găsit obositoare nevoia asta a oamenilor de a arăta că au valoare, aşa că a fost o adevărată gură de oxigen să mă aflu într-un mediu relaxat din punctul ăsta de vedere. Și asta a fost o experiență foarte frumoasă pentru mine.

Una peste alta… MULŢUMESC!!!“ (psiholog Gabriela Dinescu)

***

„Traducerea a fost foarte bună, mi-a completat minusurile la timp și eficient. Traducatorul și-a dovedit cunoașterea, cheful de a face treabă bine, precum și rezistența la efort susținut. Organizarea a fost foarte bună.” (coach Nelu Petre)

***

„Mulțumesc, Andrew Austin, pentru că ne-ai dăruit foarte multă cunoaștere, lumină, suport, încredere si, mai ales, o lecție și un exemplu de profesionalism!” (coach Monica Speranța Toma)

 ***

„A fost un workshop grozav, dens și intens, în urma căruia mi-a fost uşor să continui antrenamentul. Faptul că metaforele au o structură clară, detaliată şi că această structură poate fi învățată mi se pare cea mai importantă ocazie de a experimenta realitățile. Sunt mai conștienta de mișcare și de metaforele ei, pe care le traduc mai repede în imagini. Sunt mai atentă în excursiile dintre emisfera dreaptă și stângă, dintre teritorii și hărţi, realitate și metaforă, dintre realitatea mea şi a celuilalt. Continui să studiez și sa experimentez cu plăcere. Mulţumesc pentru efortul și generozitatea voastră și a lui Andrew. Felicitări din toată harta mea!” (psihoterapeut Jeanina Cîrstoiu)

În încheiere, îți mai spun un lucru, deloc lipsit de sens:

Păstrează mereu direcția potrivită și fă pași… cătretine.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s