Tulburările de personalitate – în clinică și cotidian [Sorina Daniela DUMITRACHE]
Subiectul tulburărilor de personalitate a căpătat o popularitate curioasă în ultimii ani, fiind abordat în spaţiul public din unghiuri mai mult sau mai puţin conforme. Lucrarea de faţă vine să spulbere ambiguităţile create astfel, fiind realizată cu un obiectiv general didactic, dar menită în acelaşi timp să suscite interesul tuturor celor preocupaţi de această tematică.
Şi, pentru că exemplele fixează mai bine o anumită situaţie, sunt prezentate studii de caz edificatoare pentru fiecare tulburare de personalitate în parte, fapt care contribuie la identificarea cât mai exactă a unui diagnostic. Totodată, este trecut în revistă modul de abordare a acestei problematici în literatura de specialitate.
Demersul autoarei vine, în principal, pe fondul necesităţii unui studiu structurat într-un mod atractiv, dinamic, accesibil, dar totodată amplu, care să expună pe larg această arie a psihologiei.
Alături de cea mai cunoscută dintre tulburările de personalitate – obsesiv-compulsivă – sunt prezentate şi tulburările paranoidă, schizoidă, schizotipală, antisocială, borderline, histrionică narcisistică, evitantă, dependentă ş.a.
Ultimul capitol aduce în discuţie asemănările şi diferenţele dintre tulburările de personalitate prezentate, ceea ce facilitează o diagnosticare cât mai corectă.
(recenzie realizată de Violeta Pavelescu)