Caută locul din inima ta

Atunci când fugi de tine, nu ești complet. Fugi de un bărbat sau de o femeie, de un proiect sau de un job promițător, fugi de tristețea ta sau uneori chiar de bucuria aceea care-ți face inima să iasă din piept, și, din frică, o ții bine cu palmele ca să n-o ia la sănătoasa, draga de ea. 🙂 Curajoasă inimă! Păcat că ții de ea cu dinții când ar trebui s-o lași liberă. Să simtă, să trăiască, s-o ia la vale ca pe cea mai faină pârtie de ski sau la deal, ca într-o drumeție într-un tărâm de vis… nemaivizitat sau nemaiîntâlnit până atunci. Dar tu o ții. Cu putere. Cu frică. Din frica de a nu da frâu liber emoțiilor, de a nu scăpa frâiele controlului, de a nu fi năpădit de necunoscut, de remușcare, de sentimente de culpabilitate și de alte treburi păcătoase. Te ții în frâu. Cu totul, uneori. Dar la capitolul vinovăţie faţă de posibilitatea de a te transforma într-o zi într-o stâncă sau în ceva foarte departe de ceea ce eşti în esenţă cum stai?

Zău, la ce visezi? Cu ochii închiși sau deschiși. Răspunde cu mâna pe inimă. Da, te provoc să pui mâna pe ea. Încearcă s-o simți, și, închizând preț de câteva clipe ochii, să te conectezi la inima ta și cu ochii sufletului tău, să vezi ce zace acolo. Fii atent la senzațiile pe care le ai în corp pe măsură ce te apropii tot mai mult de… tine… de vocea inimii tale. Ce gânduri îți trec prin minte și cum răspunde inima ta la ele? Le susține, le încurajează sau e Gică-contra?

De pildă, creierul poate să lanseze mesajul: nu, nu poți face asta (x proiect, y activitate, clasă de teatru, să-l ierți pe nu știu ce coleg, să-ți suni iubita ieșită cu furie pe ușă când tu te-ai apucat să meditezi în mijlocul unei dispute J ș.a.), iar inima să pompeze ca nebuna pentru a te alerta că ești într-o mare eroare… și să-ți transmită contrariul (demarează proiectul, sun-o pe biata fată… ş.a.m.d)… în tot corpul. În acest caz, ca în multe altele cu care ne confruntăm zi de zi, mintea zice una, corpul alta. Și, de multe ori, luăm decizii raționale pentru că așa am fost instruiți de-a lungul existenței noastre că-i cel mai bine. E mai safe să fim „raționali”, „puternici”, „înțelepți” and so on. Dă-mi voie să-ţi spun că adevărata putere constă în a-ți asculta vocea inimii și a acționa cu tot corpul, din corazón.

Însă, pentru acest lucru, este nevoie de o conexiune puternică cu tine însuți, care se învață prin exercițiu repetat, prin mindfulness. „A face ceea ce simți” nu are nimic de-a face cu a acționa impulsiv, ci reprezintă o abordare sănătoasă a propriei vieți, înseamnă să fii conștient de tine, de nevoile tale, de fricile și rănile tale și, mai mult, a nu le lăsa să te domine, ci a te împrieteni cu ele, a fi prezent, mindful, pentru a merge mereu mai departe, acolo unde te poartă vocea inimii tale… adică mai aproape de tine.

Cine spune că nu trebuie să facem ceea ce simțim? Inima și corpul nu mint. Niciodată. Noi suntem singurii care putem alege să ne dăm voie să intrăm în contact cu ceea ce e realmente profund înăuntrul nostru sau să ne lăsăm pradă vocilor din afară care nu ne aparțin și nu vin totdeauna din inimă. Nu din una sănătoasă, cel puțin.

Așa că alege să trăieşti sănătos, îmi vine să-ți spun! Din toată inima. :p

Iar când te simți pus în dificultate de propriul cuplu „minte-corp”, știi acum pe ce să pui mâna. O auzi cum bate? Orice ar transmite, să știi că e singura care nu bate câmpii și care te poate scoate din dificultate și atunci când doare. Și ştii cum se întâmplă asta? E foarte simplu! :p Pentru că-ți indică direcția corectă, cea care nu dă greș niciodată… Către tine.

Hai, găsește o formă să-i mulțumești! Aici și acum și… cât mai des… E parte din tine. Așa că fă-o parte din procesul tău de creștere, uneori chiar de fugă. Ai auzit bine. De fugă către tine.

Ai luat-o deja la sănătoasa? Simți bătăile inimii?

Salut-o din partea mea! 🙂

Ne vedem la „capitolul” următor.

Sper să te țină inima. 🙂

(Psih. Dr. Sorina Daniela Dumitrache)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s