Dacă ai fi propriul tău Santa?

Te invit să te așezi. Urmează un șir lung de întrebări. Ia-ți și-un pix și-o hârtie. Azi îi scriem lui Moș Crăciun. O facem Împreună.

Ești fericit? Acum. În acest moment. În această etapă a vieții tale. Știi măcar ce înseamnă fericirea pentru tine? Te simți liber? Sau încorsetat? Ce lipsește pentru a te simți complet? Ești un întreg? Si(n)gur?

Luminile astea minunate de pe străzi din perioada aceasta a sărbătorilor cu ce te pun ele în contact? Ce aprind în interiorul tău? Hai, aruncă o privire! Strălucește ceva acolo? Dar în afara ta? Mai exact, ce anume?

Această perioadă e un prilej să fii mai bun. Cel puțin așa am fost învățați. Cu ceilalți, mai ales. Tu îți dai voie să fii mai bun? Cu tine. Oare poți face asta tot anul? Da, să fii bun cu tine. Hai că-s culmea, zău! Știu că ai fost obișnuit să ți se spună să fii mai generos cu ceilalți, și, probabil, să dai tot ce-i mai bun din tine pentru a face o impresie bună, a excela la școală, la job, și a… și a… că abia atunci vine Santa…
Vorbesc de bunătatea față de tine însuți. În relație cu tine. La nivelul cel mai intim și profund. Știi ce înseamnă acest lucru? Nu, nu să-ți cumperi încă o pereche de pantofi sau să-ți mai tragi vreo câteva selfie-uri de revistă. Să stai puțin cu tine. Tête-à-tête. Tu cu tine. Poți să te privești în oglindă în timp ce faci asta și să te întrebi: „Sunt fericit(ă) acum? Care sunt nevoile mele cele mai profunde în această etapă a vieții mele?” Nu dorințe simple, ci nevoi reale, profunde, adânci. Ai habar?

Trăim într-un ritm năucitor, iar viața nu este numai despre alergare și bifat sarcini și obiective (preluate de la alții, mai ales). Viața este și despre pauză și savurarea unor momente-cheie, simple sau realmente importante. Viața este și despre schimbat direcția când drumul pe care te-ai obișnuit să-ți porți pașii nu te mai duce către destinația dorită. Iar mersul în sine e sacadat, fără bucuria experimentării, greoi și obositor. Viața nu e doar despre schimbat joburi, parteneri, ținute. Deși, uneori, e și despre asta. Viața nu e doar despre a primi, ci și a oferi (uneori ție însuți). Cum nu e nici doar despre a oferi, ci și despre a primi. Când ți-ai dăruit ultima dată un bun pentru suflet?
Viața este despre trăit pe viu, despre simțit. Prin toți porii. Mai știi cum se face? Îți mai amintești? :p Când ai experimentat asta cel mai recent? Ți-ai dat voie sută la sută? Ai făcut-o asumat ori în mod clandestin? :p

Te invit să închizi ochii și să stai într-o postură relaxată. Pe măsură ce te detensionezi, te invit să cauți înăuntrul tău acel lucru pe care ți-l dorești cel mai mult pentru acum sau perioada ce vine. Poate e o trăire, o decizie asumată, un pas din cele o mie de mile… În timp ce te relaxezi și vizualizezi, vino cu atenția asupra corpului tău și observă cum te simți. Cum se simte asta? Alte câteva clipe… Revino ușor în prezent și spune-mi: te tentează? Încerci? Îți faci un altfel de dar?

Poate că ai nevoie de mai mult timp cu tine sau poate cu cei importanți pentru tine, ori de un alt job, să-ți schimbi locuința, să fii mai liniștit, să renunți la munca sterilă sau la o relație care nu-ți aduce decât nefericire (amâni, nu ai unde să te muți, nu câștigi suficient să te poți susține financiar…), poate vrei să mergi la psiholog (dar timpul nu-ți permite, cu banii stai cam nasol)… scuze peste scuze.

Hei! Care sunt nevoile tale reale? Ale tale, da. Nu ale mamei tale, ale soțului sau ale instructorului de yoga… Ce nevoi ai și ce ai de făcut pentru a ajunge unde și cum îți dorești? (Vezi și workshopul „Metaforele mișcării. Încotro mă îndrept și ce fac pentru a ajunge acolo?”)

Știi, nu-i așa? Înșiră-le pe hârtie. N-ai cum să fugi de tine. Direcția e cea a sufletului. Pas cu pas. Bucățică cu bucățică. Către tine. La ce renunți? Ce pui în loc? Ce ai de câștigat? Așa, de dragul tău. Să fii un soi de Santa pentru tine însuți. Un Santa terapeutic, domnule.

Ce zici, poți să faci asta pentru tine? Dacă ai fi propriul tău Santa, ce ți-ai scrie în scrisoarea pe care ți-ai adresa-o?

Ai redactat-o deja?! Cum rămâne cu darurile?

Sărbători minunate care să te aducă mai aproape de tine! Da, catretine.

Psih. Dr. Sorina Daniela Dumitrache

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s