Dansul – o formă autentică de contact

În weekendul 30 septembrie-2 octombrie demarez primul Program De Psihoterapie Corporală din România – studiu avansat pentru psihoterapeuţi. Locurile s-au ocupat imediat ce am lansat anunţul, ceea ce înseamnă că tot mai mulţi specialişti încep să înţeleagă adevăratele beneficii ale lucrului integrat minte-corp.

Am strâns un grup oameni minunaţi, extrem de pasionaţi de munca lor, dornici să se dezvolte continuu şi să-şi împărtăşească cunoaşterea în lucrul cu cei pe care îi asistă.

Cred că uniunea minte-corp-spirit, posibilă cu adevărat prin terapiile psiho-corporale, este cheia către autenticitate, echilibru şi împlinire reală.

Dar postarea aceasta este despre un eveniment mai vechi, ce rămâne însă plin de prospeţime, workskopul „Dezvoltare personală prin dans şi mişcare”, organizat împreună cu Prof. univ. dr. Iolanda Mitrofan şi colega mea Asist. univ. dr. Iuliana Molnar.

Vreau să vă împărtăşesc mai jos o notă introspectivă redactată de Iulia după eveniment şi câteva rânduri scrise de participanţii la acest workshop, toate însoţite de fotografii de la faţa locului ;). Aşa, ca să vă reamintim ce bucurie experimentăm în cadrul evenimentelor pe care le organizăm, evenimente care te aduc cătretine :).

 „Primul gând pe care l-am avut la finalul workshopului de dans şi mişcare a fost că dansul ne pune în contact cu noi înşine şi cu ceilalţi într-un mod inedit şi poate chiar surprinzător. Fie că e vorba de un contact mai anxios sau temător, de un contact nesigur sau de unul bazat pe siguranţă sau empatie, dansul în psihoterapie are această „putere” de a te pune în contact cu tine şi cu lumea din jurul tău chiar în acel moment.

Nu e vorba de performanţă, de paşi „corecţi!”, de a avea o postură „potrivită”, de a zâmbi sau de a încerca să transmiţi ceva pozitiv spectatorilor sau juriului. În terapie, tu eşti propriul jurat, spectator şi dansator al unui dans interior al senzaţiilor şi emoţiilor. Te poţi surprinde la început mai mult în ipostaza de judecător, atribuindu-ţi note mici şi reproşuri, sau în cea de spectator veşnic nemulţumit de ceilalţi (şi de sine). Însă frumuseţea mişcării şi a dansului în terapie nu te va lasă să persişti la nesfârşit în acest scenariu. Muzica e fluidă, iar dansul curge din interior spre exterior, aşa că nu vei putea rezista tentaţiei de a încerca o nouă ipostază (oricât te-ai împotrivi la nivel cognitiv: „eu nu ştiu să…”, „eu nu pot să…”, „eu nu sunt la fel de bun/ă ca…”): cea de dansator al sinelui, aşa cum se relevă el în acel moment.

Am cunoscut dansul fricii, ruşinii, vinovăţiei, bucuriei, încrederii şi chiar dansul speranţei şi al curajului. În terapie, nu există un dans mai bun ca altul sau un dans corect şi altul greşit. Fiecare dans, fiecare mişcare este o şansă de creştere, autorelevare şi o ocazie de armonizare cu sine şi cu lumea în care trăim.

Da, îmi place să dansez cu universul (interior), fie că sunt bucuroasă, amuzată, plictisită sau tristă. Şi asta pentru că în dans nu fugi (de tine, de probleme sau de ceilalţi), din contră, în şi prin dans te apropii din ce în ce mai mult de esenţa ta.

Despre toate aceste lucruri nu s-a vorbit la workshopul de dans şi mişcare, ci asta s-a trăit în mod autentic şi spontan, cu momente de respiro introspectiv. Şi a fost inedit, deşi nu cred că există cuvinte potrivite pentru o experienţă care te lasă «fără cuvinte». Dar îţi imprimă ceva mult mai preţios: o stare de neuitat, pe care o păstrezi mereu (căci e în interior) şi pe care o poţi accesa ori de câte ori simţi nevoia.” (Asist. univ. dr. Iuliana Molnar)

***

„A fost o experienţă pe care o aşteptam de mult timp. A fost minunat, absolut! Magnific, magnific, eliberator.”

„Scoaterea din zona de confort. Bucurie. Deschidere. Încredere. Acţiune. Va mulţumesc pentru experienţă!”

„A fost minunat. Mulţumesc. Mult focus pe contact şi grup.”

„Regăsire de sine. Conştientizare. Bucuria de a trăi!”

„Plăcut, atractiv, activ, armonie şi culoare.”

„Vă mulţumesc! A fost o zi minunată, este a doua oară când mă ajutaţi să-mi găsesc calea! Cât despre curs, azi a fost unic! Felicitări şi mulţumesc!”

„Totul a fost minunat! M-am simţit prezent. Ca de obicei, m-aţi ajutat să mă descopăr şi să reflectez cu iubire asupra vieţii. Mulţumesc. Acum şi mereu.”

„Venit cu aşteptări mari, plecat cu realizări peste aşteptări!”

„Foarte satisfăcută de revelaţiile avute. De «oglinzile», reflexia oferită de ceilalţi. Claritate.”

„Confirmare. Deschidere. Conectare.”

„Vă mulţumesc enorm pentru această călătorie fantastică spre NOI, către acea parte minunată a ÎNTREGULUI care se cere redobândit. La cât mai multe asemenea întâlniri!”

„Un workshop cu multă energie pozitivă şi purificator. Mulţumesc!”

„Mulţumesc pentru oaza de deschidere, de iubire, de dăruire, de acceptare necondiţionată, de încurajare pe drumul, călătoria vieţii.”

„Posibilitatea reîntâlnirii cu Sinele tău autentic. Mulţumim că existaţi!”

„Energie, sensibilitate, conştientizare, pozitivitate şi cunoaştere între oameni şi cu oameni extraordinari! Mulţumesc pentru această experienţă bogată!”

***

Va mulţumim pentru participare, interes şi vă aşteptăm cu acelaşi drag la evenimentele noastre!

Rămâneţi aproape şi păstraţi direcţia cu care deja v-am obişnuit… cătretine :)!

P.S.: Avem în pregătire un weekend formativ în dansterapie :). Detalii în curând.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s