Harta mentală a realității sau ”Panorama Socială”

PozaLucasPe Lucas Derks, creatorul metodei „Panorama Socială”, l-am cunoscut prin intermediul
colegului și bunului meu prieten Alexandru Manea, care este unul dintre acei specialiști cu o memorie fantastică și un interes debordant în studiul și dezvoltarea domeniului psihologiei. Cu o preocupare deosebită pentru domeniu și fiind un colaborator entuziast al Institutului SPER, ne-a pus în legătură cu Lucas, care a publicat un articol în Journal of Experiential Psychotherapy, intitulat „Relationships are Constructed from Generalized Unconscious Social Images Kept in Steady Locations in Mental Space”, și care poate fi accesat aici.

Cu Lucas Derks am avut șansa de a interacționa dincolo de schimbul de emailuri, l-am cunoscut personal în cadrul unei întâlniri la care au participat Alex Manea și Ozana Cucu-Oancea, coordonator al Laboratorului de Metodologie Calitativă Aplicată al Institutului de Sociologie al Academiei Române. Lucas este o persoană realmente plăcută și relaxată, cu o cultură și o deschidere remarcabile, emanând o pasiune vie pentru profesie. Am avut cu el discuții extrem de productive și am rămas cu un sentiment foarte plăcut, acela pe care îl ai când întâlnești oameni minunați, pasionați de munca lor, de semeni și de viață, în general.

În cercetarea publicată în JEP pe care Lucas Derks a realizat-o alături de Walter Oetsch (prof. dr. în cadrul Universității Johannes Kepler din Linz, Austria) și de Wolfgang Walker (psiholog clinican din Berlin, Germania), autorii demonstrează, prin aplicarea modelului „Panorama Socială” și a conceptului ce stă la baza acestuia, respectiv „relație = locație”, faptul că oamenii păstrează imagini ale persoanelor relevante pentru ei în spațiul mental din jurul lor și că, prin mutarea imaginii mentale a persoanei semnificative, ei vor schimba calitatea relației emoționale cu respectiva persoană.

Poza AlexDar despre Panorama socială și părintele ei aflăm mai multe în cele ce urmează de la Alexandru Manea, care, anul acesta, a demarat o colaborare fructuoasă cu Lucas, organizând în premieră în România un curs de formare facilitat de autorul metodei: „Social Panorama Consultant Training”.

„Panorama Socială este un instrument psihologic prin care poate fi analizată și schimbată harta mentală a lumii sociale pe care oamenii o creează la nivel inconștient. Constituie latura socială a modelului mental al realității unei persoane, ea fiind reprezentarea imaginilor persoanelor sau a altor entități sociale, aceste imagini fiind numite personificări. Panorama Socială reduce experiența socială la personificări și localizarea acestora în modelul mental, această abordare având aplicații în lucrul psihoterapeutic, consilierea psihologică, coaching și comunicare.

Creatorul metodei «Panorama Socială», Lucas Derks, psiholog olandez, și-a început studiile la Universitatea din Utrecht, iar după finalizarea masteratului a descoperit NLP-ul, fiind, practic, unul dintre pionierii acestui domeniu în Olanda. În timpul anilor ’80, a lucrat ca psihoterapeut, cercetător în domeniul psihologiei sociale și ca trainer NLP. Spre sfârșitul anilor ’80, observând atât ca psihoterapeut, cât și ca psiholog social faptul că oamenii plasează la nivel inconștient reprezentări ale anumitor persoane în harta lor mentală, începe să construiască o proprie abordare și, spre sfârșitul anului 1993, îi dă numele de “«Panorama Socială», pe care o  perfecționează atât în cabinet, cu clienții săi, cât și prin cercetări. Din 1983 și până în prezent, el este autor sau coautor a 15 cărți și a 17 articole în publicații de specialitate.

Am aflat pentru prima dată de numele Lucas Derks și de abordarea «Panorama Socială» în 2012, pe vremea când urmam cursul de NLP Master Practitioner coordonat de către Daniel Bichiș, singurul Master Trainer NLP din România acreditat de organizația lui Richard Bandler (Society of NLP), dar și psihoterapeut format în cadrul Institutului SPER de către doamna profesoara Iolanda Mitrofan în perioada 1998-2000. În cadrul acelui curs, ni s-au prezentat conceptele de bază ale acestei abordări și, timp de o jumătate de zi, am lucrat una dintre tehnicile de bază ale acesteia,  respectiv «Panorama Familială». La finalul sesiunii, când am ajuns acasă, am căutat mai multe despre Lucas Derks și despre munca lui, astfel i-am găsit website-ul și cea mai cunoscută carte a lui, «Social Panoramas; Changing the Unconscious Landscape with Psychotherapy and NLP», publicată în 2005, la editura Crownhouse Publishing din Marea Britanie.

De atunci, am știut că aș vrea să mă formez în această abordare, căutând oportunități de formare mai ales în Europa, Lucas Derks fiind singurul formator autorizat să certifice persoane, și anume… «consultanți» în această abordare. Acest obiectiv al meu a rămas pe lista mea, până când… În 2015, alături de colega mea, Grațiela Baiaș, absolventă la rândul ei a cursurilor de NLP și Coaching susținute de către Daniel Bichiș, am decis să-l contactăm pe Lucas Derks, pentru organizarea  în premieră a unui eventual curs de formare «Social Panorama Consultant Training» în Romania, în 2016. De la început, Lucas s-a dovedit a fi o persoană sinceră și  autentică, ceea ce ne-a și motivat să continuăm efortul nostru organizatoric.

Poza Alex GratielaGrațiela Baiaș este medic de profesie și, de mai mulți ani, specialistă în activități de
coaching individual și de grup, respectiv Professional NLP Coach și NLP Master Practitioner (recunoscută de către Society of NLP – SUA, IANLP – Elveția și IN – Germania). Eu și Grațiela am reușit să facem față tuturor provocărilor ce au ținut de organizare și nu numai, susținându-ne și completându-ne reciproc de fiecare dată.

Spre bucuria noastră, a participanților și a lui Lucas, trainingul s-a desfășurat în perioada 7 – 11 mai 2016, în București, și a fost unul de natură experiențială, am lucrat învățând sau am învățat lucrând tehnicile ce stau la baza «Panoramei Sociale». Acest curs a avut și o  latură de dezvoltare personală, deoarece modul în care ne privim locul în societate este, în mare parte, rezultatul programării noastre inconștiente.

De-a lungul celor cinci zile de curs, am descoperit cât de importantă este reprezentarea mentală pe care ne-o formăm despre celelalte persoane din viața noastră. Modul în care ne reprezentăm propria persoană și mai ales locul și tipul de reprezentare pe care îl formăm despre celelalte persoane ne influențează calitatea relațiilor emoționale cu acestea. Am învățat să folosim panorama socială ca un instrument de psihodiagnoză și cum putem ajuta clientul să obțină îmbunătățiri de durată în toate tipurile de relații sociale.

De asemenea, am învățat conceptul de  «Panoramă Familială» a clientului și analiza transgenerațională a comportamentelor sociale înrădăcinate în familia acestuia și facilitarea pentru găsirea de resurse. Mai mult, am învățat cum să soluționăm problemele de relaționare ale clientului în cadrul și în afara unui grup prin studierea atitudinilor și a relațiilor de natură socială, a relațiilor ierarhice, precum puterea și dominanța la nivel social, dar și maniera în care pot fi soluționate conflictele legate de autoritate și submisivitate ale clientului.

În ceea ce privește latura educațională, am învățat cum se poate folosi aceasta în cadrul trainingurilor pentru a gestiona relația cu participanții, dar și în procesul de construire de noi echipe. Surprinzător, are și o latură spirituală, de exemplu, prin această metodă putem gestiona relația noastră cu reprezentările mentale ale persoanelor decedate. Revenind la zona de dezvoltare personală, Lucas Derks a avut disponibilitatea de a lucra și individual cu fiecare participant în parte, demonstrând pe viu eficiența tehnicilor Panoramei Sociale pe care ni le-a predat în cadrul trainingului.

Pot conchide prin faptul că Lucas Derks este cu adevărat o persoană luminată, cu o bogată experiență, dar și cu o cunoaștere imensă a proceselor psihologice ce stau la baza funcționării oamenilor. M-am convins de acest lucru deoarece pe parcursul zilelor din afara trainingului, în timp ce îi prezentăm centrul Bucureștilor, dar și pe parcursul cinelor de după training, multe dintre discuțiile noastre alunecau către zona psihologiei, fie că era vorba despre psihoterapie, psihologie socială și uneori alunecând ușor și spre lingvistici cognitive.

Apoi, ușor-ușor, pe măsură ce descopeream pasiunea mea pentru această abordare, am ajuns la un obiectiv pe termen lung, și, susținut necontenit de către doamna profesoară Iolanda Mitrofan și de încrederea dată de Lucas Derks, am decis să candidez pentru o poziție de doctorand în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, ce va folosi, printre altele, și metoda «Panorama Socială» în optimizarea personală și lucrul cu formarea de noi echipe în mediul organizațional.

După o asemenea experiență formală și informală, ce a durat aproximativ nouă zile, multe obiective concrete au fost stabilite, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, obiective la care lucrez în continuare, susținut de către doamna profesoară Iolanda Mitrofan, Lucas Derks și Sorina Dumitrache.”

UntitledAlexandru Ioan MANEA este psihoterapeut, consilier psihologic format în metoda PEU (Psihoterapie Exepriențial-Unificatioare), psiholog clinician și psiholog în psihologia muncii și organizațională, masterat în psihodiagnoză și psihoterapie, NLP master practitioner și NLP life coach (certificat de Society of NLP – Richard Bandler), specialist în activități de coaching (certificat de ANC), social panorama consultant (certificat de Lucas Derks), certified LAB profile practitioner (certificat de Shelle Rose Charvet), cercetător asociat al Laboratorului de Metodologie Calitativă Aplicată din cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Lucas DERKS este creatorul metodei „Panorama Socială”, psihoterapeut, psiholog social, trainer NLP, autor, cercetător, fondator al grupurilor de cercetare „The International Laboratory for Mental Space Research” şi „Society for Mental Space Psychology” şi membru al NLP Leadership Summit. Psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin îl descrie ca fiind „cel mai inteligent om pe care l-am cunoscut vreodată”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s