Dragostea și sexualitatea sunt, în primul rând, despre tine însuți

– gânduri post-workshop ”Dragoste Și Sexualitate – lucrul cu energiile vitale” –

Am tăcut ore bune înainte de a putea începe să scriu. Pur şi simplu nu-mi găseam cuvintele… E efectul workshopului din acest weekend, vă spun. E efectul (re)întâlnirii cu Amara şi Gerd, care sunt fantastici (asta am mai mărturisit aici). Mă simt copleşită după fiecare întâlnire cu ei, cu mult îmbogăţită şi mai aproape de mine şi de ceilalţi.

Maniera de lucru a celor doi formatori este foarte profundă, experienţială, centrată pe lucrul corporal intensiv, cu exemplificări, dar şi cu o parte teoretică absolut necesară. Grupul de lucru a fost minunat şi extrem de receptiv la această abordare terapeutică mindful şi complexă, în care corpul ocupă un loc central.

Am (re)învăţat în acest weekend că, atunci când îţi asculţi cu adevărat corpul, poţi descoperi noi straturi ale fiinţei tale, părţi din tine de care habar n-aveai că există, te poţi elibera de lucruri care nu-ţi aparţin şi poţi pune în loc lucruri frumoase, ca armonia şi libertatea fiinţei.

Sexualitatea e foarte intim legată de problematica vieţii şi a morţii, iar felul în care ne exprimăm din punct de vedere sexual spune multe despre energia noastră vitală şi despre maniera în care o lăsăm să curgă şi ne bucurăm de ea. Mai exact, felul în care ne trăim sexualitatea oglindeşte felul în care ne iubim pe noi înşine, ne lăsăm iubiţi şi iubim la rândul nostru, felul în care ne trăim viaţa. Modul în care ne exprimăm sexualitatea arată dacă suntem sau nu în contact cu corpul nostru, cu emoţiile noastre, cum răspundem la apropiere, cu câtă uşurinţă ne deschidem şi ne lăsăm văzuţi, atinşi, mângâiaţi, dacă ne putem exprima sau nu nevoile, cum ne conectam la partenerul nostru şi la nevoile acestuia.

Sigur că toate experienţele noastre de viaţă (mai cu seamă cele timpurii), mesajele primite şi presiunea exercitată de părinţii noştri, educaţia, societatea îşi pun amprenta asupra felului în care ne trăim sexualitatea. Iar sexul devine o problemă atunci când e utilizat ca un drog, când apare promiscuitatea sexuală, când e dureros (atât fizic, cât şi emoţional), când e transformat într-o formulă care ne face să uităm de noi, de vulnerabilităţile şi suferinţele noastre (fuga, frica de intimitate), atunci când scoate ruşinea la suprafaţă, când e poluat de jocurile de putere în cuplu sau atunci când copilul nostru interior îşi face apariţia în viaţa sexuală (de ex. dependenţa excesivă).

Doar înţelegându-ne mecanismele de apărare, strategiile de supravieţuire şi tot ceea ce ne ţine departe de a fi în contact autentic cu noi şi cu ceilalţi, temerile (de intimitate, de a fi sincer, de a nu fi lăsat singur, de a nu fi judecat, de a fi vulnerabil), anxietatea de contact, doar aşa putem ajunge la esenţa fiinţei noastre, la ceea ce suntem cu adevărat, desprinşi din tiparele care nu ne aparţin şi care ne poluează într-un fel sau altul viaţa (intimă).

Pe măsură ce ne dăm voie să ne cunoaştem mai bine, să înţelegem şi să renunţăm la iluziile iubirii, să învăţăm să discutăm deschis despre ceea ce ne macină, despre problemele noastre, să ne permitem să ne hrănim iubirea într-un mod sănătos şi să lăsăm energia vieţii şi a iubirii să curgă şi să-i urmăm fluxul, atunci vom redescoperi vitalitatea, puterea sănătoasă, abilitatea de a (ne) iubi şi bucuria de a fi. 

Doar privindu-ne direct în ochi şi fiind în contact profund cu corpul nostru putem aprofunda relaţia cu noi înşine. Bineînţeles că şi a ne găsi într-un cuplu ne poate ajuta, prin răbdare şi respect faţă de noi înşine şi faţă de partener, să aprofundăm relaţia cu noi înşine.

Ceea ce trebuie să reţinem este faptul că dragostea şi sexualitatea, aşa cum au subliniat şi Amara şi Gerd în acest weekend, sunt, în primul rând, despre noi înşine.

După fiecare întâlnire cu cei doi formatori, am sentimentul părerii de rău că nu vin mai des în România să ne împărtăşească din înţelepciunea lor. Au atâtea de oferit… şi noi, atâtea lucruri de aflat :).

V-am mai spus şi cu alt prilej că terapia corporală rămâne marea mea iubire, şi… sunt tare încântată că în prezent lucrez împreună cu Amara şi Gerd la elaborarea unui program de psihoterapie corporală – studiu avansat pentru psihoterapeuţi. Poate cel mai profund şi restructurativ program la care veţi fi participat vreodată. Detalii în curând. 🙂

Rămâneţi aproape de voi! Și păstraţi direcţia… cătretine! 🙂

Psih. Dr. Sorina Daniela Dumitrache

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s