Către tine – Dragă liceanule/adolescentule,

IMG_2719Știu că poate traversezi o perioadă plină de schimbări, o etapă în care îți pui foarte multe întrebări, în care îți faci planuri, te macină unele lucruri, te încântă altele. Poate ai zile în care te simți minunat, când debordezi de energie, altele în care trăiești sentimentul că poți face orice fără efort, cine știe, poate chiar că poți muta munții și mările din loc, zile în care totul pare minunat, altele în care te simți torturat de gânduri sau răvășit de experiențe și de răspunsuri greu de aflat; momente în care simți că ești un maestru al autocontrolului și al stăpânirii de sine, clipe când simți că lucrurile îți scapă de sub control, când ești, poate, hipersensibil sau experimentezi deznădejde ori neliniște, tristețe sau chiar nefericire. Zile în care te privești în oglindă și ești mândru de tine,  altele în care nici tu nu te recunoști. Te recunoști în toate astea? J. Orice ai trăi din toate aceste lucruri, chiar și pe toate laolaltă, îți spun că e firesc să fie așa și că toate fac  parte din experiența viețuirii. Totul e să mergi mai departe și să nu te dai bătut.

Crede în tine. Vei reuși. Încet, încet. Cu răbdare, perseverență, puțină trudă, studiu și încredere. Tot ce ți-ai propus. Sper că ești totuși realist. Ai grijă la ispite și preferă întotdeauna odinea haosului. Fii responsabil. Rămâi fidel adevăratelor valori și încearcă, prin tot ceea ce faci, să fii îngăduitor și bun cu tine și cu ceilalți. Nu înceta să-i respecți pe cei din jurul tău și să preiei ce e mai bun de la fiecare în parte. Respectă-te mai ales pe tine.  Urmează-ți visurile și pune pasiune și grație în tot ceea ce faci. Ca atunci când ești tu cu tine să fii mândru de ceea ce ești, de ceea ce îți dorești să devii, de planurile tale (planurile tale cu tine, nu ale altora și nici planurile altora în ceea ce te privește). Ascultă-i pe cei din jur, tratează-le opiniile și sugestiile cu respect, dar urmează-ţi propria cale, visurile tale. Ia ce e bun de la cei din jurul tău, dar construiește-ți propriul drum. Urmează-te pe tine. Și, ca să reușești, împrumută modele de succes de la cei de lângă tine și lasă-te inspirat de profesori, părinți, prieteni, consilieri vocaționali, însă construindu-ți propriul model, propria cale. Rămânându-ți fidel ție.

Păstrează-ți spiritul ludic și debordează de energie, pe care să ţi-o consumi în cele mai creative moduri. Fă sport, mișcare, dar nu uita să-ți exersezi „mușchii minții” continuu, pentru a te dezvolta în permanență. Alege-ți cu grijă și devotament profesia. Urmează o facultate. Luptă pentru tine. Cu motivație și dorință de evoluție. Iar dacă sunt momente când simți nevoia să te oprești, fă-o. Cere ajutor când nu mai poți. Și ia-o apoi de la capăt. Către tine. Mereu în direcția ta. 🙂

Rămâi un om bun și alege inteligent pentru tine și pentru cei din jur. Toate astea te fac frumos, și pe dinăuntru, și pe dinafară.

Drum bun! Către tine.

Psih. Dr. Sorina Daniela Dumitrache

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s