Haideți să fim mai buni! #cronică #are nevoie de multă atenție

A

Imagine preluată de pe www.unteatru.ro

 

La invitația unei prietene, am mers în urmă cu ceva vreme la avanpremiera spectacolului “Are nevoie de multă atenție”, în regia Sânzianei Stoican, o creatoare tânără pe care o îndrăgesc tare mult.

Piesa de teatru are un puternic mesaj social și vorbește despre noi toți, despre faptul că tăcem atunci când ar trebui să vorbim, că suntem impasibili atunci când ar trebui să facem ceva, despre mass-media care dezinformează și ne parazitează în multe cazuri viețile, despre un sistem defectuos sub legile căruia ne purtăm deseori zilele cu detașare.

“Are nevoie de multă atenție” este un spectacol de teatru care curge frumos și te încântă și râzi, și râzi bine, însă, spre final, când apuci să te dezmeticești, realizezi că râzi de tine și de faptul că ești părtaș, în mod tacit, la o degradare umană, morală, socială, care se petrece chiar sub nasul tău. Râzi și râsul se transformă în fiori reci pe șira spinării și râmai mut… Mut ca fetița din piesă care este incapabilă să se facă auzită… Dacă preț de aproape o oră trăiești sentimentul că vizionezi o piesă de teatru ușoară, amuzantă, cu personaje captivante, și aștepți să se producă ceva spectaculos, întrebându-te repetitiv “acum ce urmează?”, realizezi, spre finalul spectacolului, că așa facem cei mai mulți și în viața de zi cu zi, așteptăm să se producă ceva spectaculos sau dezastruos pentru a ne manifesta disponibilitatea de a înțelege cu adevărat gravitatea unor situații și a ne raporta adecvat la acestea.

Este un spectacol de teatru despre un mental colectiv deseori adormit, despre protecția socială și lipsa ei, despre umanitate și dezumanizare, despre faptul că ne distrează lucruri bolnave și consumăm emisiuni abjecte, despre răul care a devenit atât de familiar, încât e nevoie să se întâmple drame umane sau colective pentru a acționa într-un mod sănătos, pentru a ne mobiliza să facem ceva.

Urmărești spectacolul și te distrează situații și personaje la care privești de altfel cu detașare și-n cotidian, când atrocități de tot soiul se petrec chiar sub nasul tău, devenind complice prin neimplicare. Spectacolul te lovește ca o palmă rece care te cutremură și te trezește la realitate. Nu-i o piesă de teatru ușoară, ci una care ne pune în contact cu greutatea responsabilității sociale a fiecăruia dintre noi.

“Are nevoie de multă atenție” este mai mult decât o piesă de teatru, este o invitație la redescoperirea valorilor profund umane, o lecție de moralitate, un exercițiu de trezire a mentalului colectiv, un adevărat curs de igienă socială.

Haideți să fim mai buni cu noi înșine și cu ceilalți! Să arătăm că ne pasă și să nu rămânem muți…

Imagini preluate de pe www.unteatru.ro

Felicitări Sânziana Stoican, Valentin Vârlan, Sabrina Iaschevici, Cristina Casian, Silviu Debu, Ionuț Vișan, Mădălina Anea, Unteatru!

(Sorina Daniela Dumitrache)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s