Chipul din spatele măștii

maxresdefault„În toate categoriile sociale, fiecare simulează o expresie şi o fizionomie, pentru a părea ceea ce vrea să fie crezut. Şi astfel, putem spune că lumea nu e alcătuită decât din măşti”, spunea scriitorul La Rochefoucauld.

Te invit să descoperim împreună cum arată masca ta.

Sigur, poate ești posesorul mai multor măşti. Unele din ele fabricate cu mulți ani în urmă… poate nici nu le mai știi vârsta, data sau locul nașterii… altele cărora le-ai adus zeci de îmbunătățiri de-a lungul vremii… care te-au însoțit în cele mai variate contexte din viața ta… (mă întreb cum le-ai adunat), unele fabricate poate chiar în momentul în care ai intrat pe ușa acestui blog… iar altele pe care încerci să le fabrici chiar acum.

Mă întreb cum reușești să le creezi. Cu sau fără voia ta? Oare e nevoie de un training anume sau de skill-uri specifice? Spune-mi, ai și un manual de utilizare pentru ele?

Vreau să te concentrezi astăzi pe masca ce le înglobează pe toate acestea. Cum arată ea?… Ce culoare are, ce textură?… Poate e fină, delicată, încercând să ascundă asperități sau cine știe ce imperfecțiuni ori păcate, sau poate e o mască închisă la culoare, cu aspect dur, tăios, ce ascunde, de fapt, inocență, fragilitate sau teama de a fi rănit… ori poate alte frici…  Ție de cine/ce ți-e frică?

Masca asta o fi un scut de apărare… sau poate un mijloc de a-i escroca emoțional sau în varii feluri pe cei din jur? O fi masca minciunii, a negării, a fugii, a tristeții, a euforiei, a înșelăciunii, a abandonului, a inerției? Pare să treacă de epidermă, nu-i așa? Nu mi-ai spus încă, o dai jos vreodată?

Tu pe cine încerci să înșeli?

Să-ți mai dau exemplu de câteva măști? Realizezi deja că nu e vorba de măștile de carnaval… nu e vorba de masca prințului, a prințesei, a regilor, a ducilor… sau ar putea fi. Tu spune-mi! Ce zici de masca pionului? Dar a jokerului ori a clownului, a bufonului? Sau poate a femeii ori a bărbatului împlinit, a heterosexualității, a fidelității, a mamei perfecte, a tatălui lipsit de prejudecăți, a adolescentei candide, a fiului exemplar, a iluminatului, a expertului sau poate a omului neștiutor, masca lipsei grijilor și frământărilor, a puterii, a siguranței de sine, a neputinței, a interacțiunii exemplare cu ceilalți, a bunăstării, a fericirii fără margini?

O fi masca onestității? Apropo, tu ce vrei să pari? Drept cine te iei?

Ce te face să preferi masca în locul adevăratului chip? De cine încerci să fugi?

Ce te face să o păstrezi și să o porți cu atâta devotament? Sau poate o utilizezi doar în caz de urgență?

Care e adevărata ta masca? Sau, mai bine zis, ce încearcă ea să ascundă? Poate e vorba de copilul care refuză să crească, de părintele imatur, de partenerul neîmplinit, de omul pe care-l macină furia ori invidia, de femeia ori bărbatul adulterin, de fiul rebel sau fiica dornică să descopere lumea în fel și chip, de anagajatul suprasolicitat, de managerul depresiv (vezi depresia mascată – ce coincidență, nu-i așa?)?

Ce-ar însemna pentru tine să-ți faci cunoscut adevăratul chip? Ce pierzi? Oare nu ai nimic de câștigat? Care ar fi consecințele expunerii? Sau poate n-ai aflat încă cine ești! Auch!

Ești sigur că nu ți-ai trasat tu însuți o hartă de mișcare care-ți limitează mutările?

Încă mai pui sub semnul întrebării dreptul de a-ți face cunoscut adevăratul chip?

Sau poate preferi masca? Până una-alta, spune-mi, tu ce alegi să porți?

Te invit să tragi adânc aer în piept… încă o dată… abia acum poți să-ți răspunzi.

În clipa asta, ai în față chiar propria-ți mască… Sunteți doar voi doi… tu și masca ta… Te invit să iei contact cu ea, să o privești cu mare atenție… Ia vezi, ce încearcă să-ți comunice? Drept cine te ia?  

Nu-mi spune că ai uitat întrebarea. Nu e momentul potrivit să fugi de răspunsuri incomode sau s-o faci pe…    (începe cu p) (tot o mască, nu-i așa?).

Ai început deja să te simți dator sau măcar curios să-ți descifrezi lumea interioară? Dar conexiunile cu realitatea obiectivă?

Hai, lămurește-mă, până la urmă, care dintre voi are curajul să evadeze? (În cunoașterea de sine, desigur, nu te gândi la altceva:)

Psih. Dr. Sorina Daniela Dumitrache

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: