interviu Sorina Dumitrache

Sorina Daniela Dumitrache: „Filmul, utilizat în cadru specializat, poate susține dezvoltarea personală armonioasă, starea de bine, echilibrul individului și al lumii de lângă el”

sorina-d
Enter a caption

Pe Sorina Daniela Dumitrache mulţi o cunosc drept persoana ce se interesează ca evenimentele marca SPER să aibă toate componentele necesare astfel încât participanţii să experimenteze întâlniri semnificative cu invitaţi de marcă, dar, mai ales, cu ei înşişi. 
Director editorial al editurii SPER, psihoterapeut, consilier psihologic şi psiholog clinician, dr. Sorina Dumitrache este autoarea volumelor „Parafiliile – extremele comportamentului sexual uman” (coautor, Laurenţiu Mitrofan), „Compendiu de fobii” (coautor, Laurenţiu Mitrofan), „Tulburările de personalitate – în clinică şi cotidian”, „Către tine… 13 exerciţii de autocunoaştere, dezvoltare personală şi well-being” şi coordonator, alături de prof. univ. dr. Iolanda Mitrofan, al lucrării „Din culisele psihoterapiei experienţiale unificatoare – studii de caz şi cercetări aplicative”. În cele ce urmează, ne va vorbi despre activitatea sa editorială, inclusiv despre o viitoare carte centrată pe un subiect puţin abordat în literatura de specialitate, şi anume utilizarea filmului în psihoterapie.

Cea mai recentă lucrare pe care ați publicat-o este „Către tine… 13 exerciții de autocunoaștere, dezvoltare personală și well-being”. Ce a însemnat pentru dvs. lansarea acestei cărți?

Am fost foarte încântată și emoționată deopotrivă, întrucât aceasta este cea mai personală dintre lucrările mele de până acum. Prin „Către tine…” am făcut o trecere destul de mare de la lucrările științifice la meditații creative și eseu cu puternic mesaj psihologic.

Ce v-a determinat să încercați un alt tip de proiect editorial având în vedere faptul că până la această lucrare ați publicat doar tratate de specialitate?

Factorul motivant în scrierea acestei cărți l-a constituit, pe lângă dragostea mea pentru litere, workshop-ul Balul demascării, chipul din spatele măștii, pe care l-am coordonat în anul 2013 în cadrul proiectului de educaţie alternativă şi complementară de anul trecut, „Zilele Dezvoltării Personale Unificatoare – aplicaţii experienţiale”, pe care Școala și Institutul SPER îl derulează anual împreună cu Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Le mulțumesc pe aceasta cale participanților de atunci care au primit cu bucurie oferta mea din cadrul evenimentului respectiv. Există de altfel un capitol în carte care poartă chiar numele acestui workshop. Atelierul respectiv a avut un efect frumos și asupra mea, în sensul ca mi-a reactivat o veche pasiune, pe care am ignorat-o câțiva ani pentru alte pasiuni sau „bucăți de mine”, ca să utilizez o exprimare din carte. Pusesem, practic, la conservat în „închisorile minții” scrisul literar în favoarea altor preocupări, unele academice ori didactice, altele lumești, anodine poate. În tot acest timp, am „îmbrăcat” scrisul științific, pe care îl port încă cu mândrie și încântare, însă „vestimentația mea favorită” în contextul experiențelor publicistice rămâne cumva tot textul literar cu puternic mesaj psihologic.

„Către tine…” pare a fi un continuu dialog cu cititorul. Care este mesajul cărții?

„Către tine…” este un voiaj prin interioarele ființei tale, o călătorie în care însoțesc cititorul pagină cu pagină, este o invitație la autenticitate, la a îndrăzni să descoperi cine ești cu adevărat în caz ca n-ai aflat încă, la a ști „că-ți aparții ție în întregime înainte de a decide cum și cu cine te împarți”, un ghid pentru a-i ajuta să se regăsească pe cei care s-au rătăcit în meandrele lumii sau ale propriului sine. Este o formulă pe care o vom construi împreună, paragraf cu paragraf, pentru ca cititorul să găsească ingredientele-cheie pentru a se feri de „radicalii liberi” de tot soiul din jurul său ori chiar din interioarele minții, pentru a putea degusta cu nesaț din savoarea lumii sale interioare și a mediului natural-social. Cartea are un mesaj recurent care te îndeamnă să fii TU, T.U., respectiv integrat și unificat…

„Către tine…” este „pur” și „simplu” un set de exerciții pentru cei care vor să descopere universul dezvoltării personale, o mini-oază de relaxare, de visare, puternic ancorata la sol, o gură de aer curat.

Ce v-a motivat să convertiţi înr-un audiobook această carte?

Întrucât textul se pretează foarte bine atât lecturării, cât și audiției, am luat în considerare mesajele cititorilor cărții, dar și ale unora dintre colegi de a lansa și varianta audio a „cărții care se citește cu ochii închiși”, așa cum a fost descrisă într-o recenzie. Lectura realizată de Prof. Univ. Dr. Iolanda Mitrofan mă onorează și aduce un plus de savoare textului.

Ce alt proiect editorial le pregătiți cititorilor noștri?

În prezent, am în lucru o carte despre film și psihoterapie, care se va numi „Cinematerapia de la evadare la ancorare în cotidian”. Lucrarea va cuprinde abordarea cinematerapiei sub multitudinea fațetelor și valențelor sale, dar și propunerea unei metode de lucru inedite prin coroborarea materialului cinematic cu meditația creativ-unificatoare și alte tehnici experienţiale.

Ce este cinematerapia și ce presupune lucrul cu filmul în psihoterapie și dezvoltare personală?

Cinematerapia reprezintă o tehnică modernă ce presupune utilizarea filmului ca suport în procesul dezvoltării, maturizării personale și interpersonale a individului, consilierii și psihoterapiei, într-un cadru terapeutic bine definit, cu o atmosferă relaxantă și destinsă, în care participanții sunt invitați și ghidați să urmărească filmul într-o stare de conștiență sporită, fiind ancorați și conectați continuu la trăirile și stările lor, generate de vizionarea filmului, sub ghidajul unui specialist, respectiv al unui consilier psihologic sau psihoterapeut. Fiind o tehnică atractivă, cinematerapia asigură profunzimea unei modificări și dezvoltări personale și relaționale semnificative.

Care sunt valențele terapeutice ale filmului și rolul lui în procesul redescoperirii de sine?

Constituind o incursiune inedită în lumea filmului ca spațiu al interconexiunilor între arta cinematografică, lumea ficțională și viața cotidiană, un spațiu al reflexiei propriilor credințe, gânduri, trăiri, emoții, experiențe, nevoi, cinematerapia oferă un cadru propice care sprijină procesele de căutare, cunoaștere, reflecție, întâlnire cu noi înșine în fața ecranului și dincolo de el, descoperire a unor resurse nebănuite, creștere și evoluție personală.

În carte este descris, în detaliu, un program de dezvoltare personală de grup cu ajutorului filmului și totodată sunt reliefate mecanismele psihologice prin care participanții își explorează universul interior prin identificarea cu unele personaje sau pornind de la temele centrale oferite de film, își resemnifică universul personal, oferă noi conotații relațiilor interpersonale, își restructurează și transformă propriul scenariu de viață descoperind și activând noi resurse de coping în activitatea cotidiană.

Cum este structurată cartea și ce pot găsi cititorii în această lucrare, având în vedere faptul că subiectul cinematerapiei a fost foarte puțin explorat în literatura autohtonă?

Structurată în șase capitole, lucrarea arată implicațiile utilizării filmului în procesul educativ alternativ și complementar (cinemeducația), în training-ul specialiștilor, în dezvoltarea carierei, dar totodată conturează o imagine foarte clară a cinematerapiei, diferențiind-o de alte intervenții pseudo-terapeutice și pseudo-științifice (ce presupun utilizarea filmului), subliniind efectele benefice ale utilizării materialului audio-vizual în contextul dezvoltării personale și al psihoterapiei. Elaborarea unui cadru teoretic, conceptual și metodologic al cinematerapiei în manieră experiențial-unificatoare (CT.E.U.) și conturarea unui model de lucru cinematerapeutic de grup alături de ilustrarea efectelor restructurative ale acestei tehnici se regăsesc în aceeași lucrare.

Care este publicul-țintă căruia i se adresează această carte?

Lucrarea se adresează în primul rând specialiștilor. Astfel, în modelul de lucru prezentat (programul de cinematerapie experiențial-unificatoare), practicienii, consilierii și psihoterapeuții pot găsi un ghid aplicativ util în lucrul cu tinerii, în vederea optimizării și dezvoltării personale a acestora, dar, totodată, acesta poate fi adaptat și de alți specialiști care lucrează cu alte categorii de beneficiari. Programul cinematerapeutic prezentat în această carte poate constitui un punct de plecare și pentru alți practicieni, cum sunt consilierii școlari și, de asemenea, acesta poate fi adaptat de către specialiștii care lucrează cu probleme ca agresivitatea, anxietatea și depresia.

Întrucât lucrarea subliniază importanța utilizării filmului în demersul educativ, complementar sau alternativ și propune totodată un îndrumar pentru inserarea filmelor în procesul educativ și formativ, în vederea optimizării acestor procese, aceasta poate fi utilă atât cadrelor didactice, cât și formatorilor specialiști în domeniile asistării umane.

Nu în ultimul rând, lucrarea poate fi utilă studenților sau altor persoane interesate de felul în care filmul, utilizat în cadru specializat, poate susține o dezvoltare personală armonioasă și poate fi un catalizator al manifestării creative, al stării de bine și al echilibrului individului și al lumii de lângă el.

Un scurt mesaj pentru cititorii și prietenii noștri de pe Facebook!

Le doresc tuturor lecturi și călătorii cu sens în universul dezvoltării personale!

(Interviu realizat de Violeta Pavelescu și publicat pe blogul editurii SPER la data de 23.05.2015)

https://editurasper.wordpress.com/2015/05/23/sorina-daniela-dumitrache-filmul-utilizat-in-cadru-specializat-poate-sustine-dezvoltarea-personala-armonioasa-starea-de-bine-echilibrul-individului-si-al-lumii-de-langa-el/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s