interviu Sorina Dumitrache & Laurențiu Mitrofan

„Principala datorie pe care o avem faţă de noi înşine este aceea de a fi fericiţi, şi nu de a arăta altora că suntem aşa” / „Această perioadă este un bun prilej de a ne conecta mai mult la valorile umane şi spirituale decât la cele materiale”  

laur-si-sorina-cropCrăciunul, această sărbătoare importantă din an care ne apropie, ne îndeamnă să fim mai calzi, mai empatici, mai apropiaţi unii de alţii. O perioadă mult-aşteptată de noi toţi, dar, în acelaşi timp, încărcată de o presiune determinată de un nivel ridicat de aşteptări.

Despre componentele comerciale şi spirituale ale acestei sărbători, despre cum ar trebui să ne raportăm la cei dragi şi la noi înşine în această perioadă astfel încât să ne putem regăsi pe noi, dar şi valorile umane şi spirituale, am discutat cu Laurenţiu Mitrofan, director executiv al Institutului SPER şi profesor universitar doctor al Universităţii din Bucureşti, şi psih. dr. Sorina Dumitrache, director editorial al Editurii SPER şi asistent universitar doctor în cadrul Universităţii din Bucureşti.

Există un revers al ideii de „schimbare în bine” cu ocazia sărbătorilor – „Dăruieşte de Crăciun!”, „Fii fericit de Crăciun!”, „Fă-le o bucurie celor dragi de sărbători!” – toate, îndemnuri în esenţă pozitive, evident. Putem vorbi însă de o presiune indusă astfel, în sensul în care toată această „instigare” la fericire poate genera o stare la polul opus?

Laurenţiu Mitrofan: Nu este neapărat vorba de o instigare la fericire sau la nefericire, ci putem vorbi de două aspecte distincte, şi anume: una este cea care are o conotaţie mercantil-comercială, iar cealaltă este aceea cu o conotaţie spiritual-religioasă. Din perspectiva comercială, există anumite stereotipii de Crăciun general valabile în multe ţări de pe glob şi care uneori nu mai au semnificaţie spiritual-religioasă. Cu privire la instigarea la fericire sau la nefericire, răspunsul ţine de rezonanţa emoţională a acestui eveniment în fiecare dintre noi. Pentru mulţi oameni contează aspectul comercial al Crăciunului, dar pentru alţii însemnătatea spirituală este cea care primează. Pentru anumiţi oameni, presiunea exercitată de factorul comercial – „cumpără cât mai mult, cât mai diversificat, cât mai valoros” – poate induce o disonanţă la nivel emoţional, explicată cumva de discrepanţa dintre ofertele multiple şi posibilităţile materiale.

Ce sfaturi aveţi pentru cei afectaţi de cele expuse mai sus?

Sorina Dumitrache: Cred că mesajul cel mai sănătos pentru fiecare dintre noi este acela că sărbătorile nu au menirea de a ne gonfla ego-ul în diferite forme şi de a ne face să le arătăm altora într-o formă mascată şi atent ambalată cât de buni suntem, cât de generoşi şi cât de mult ne pasă, ci de a ne conecta la natura noastră cea mai intimă. Sărbătoarea ar trebui să fie un îndemn la autenticitate şi la redescoperirea bucuriei de a trăi lucrurile simple într-un mod natural, firesc. Sugestia noastră este aceea de a celebra cu prezenţa şi a reînvăţa să-l savurăm pe „aici şi acum”, nu doar lângă bradul încărcat, ci în fiecare moment din viaţa noastră care, în sine, ar trebui să fie o sărbătoare.

În această perioadă prevalează îndemnul la compasiune, la solidaritate, la a fi mai bun. Cum eliminăm riscul ca aceste acţiuni pozitive, dedicate celor din jur, să îşi piardă autenticitatea, devenind impuse, forţate?

Sorina Dumitrache: Din păcate, observăm tot mai mult faptul că deşi aceste sărbători ar trebui să ne aducă mai aproape de noi înşine şi de cei importanţi pentru noi, deseori ne pierdem într-un concret mercantil, ne consumăm timpul capturând imagini perfecte care să arate lumii cât de fericiţi suntem, însă uităm să trăim sau o facem într-un mod superficial, irosim momentul prezent în încercări de a face lucrurile să pară mai bune, mai frumoase şi mai încărcate cu sens decât sunt în realitate, ne păcălim că trăim experienţe inedite, pe care, repet, deseori le prelucrăm în programe sofisticate, şi le simţim fragmentat sau doar la suprafaţă.

Este important să ne întoarcem puţin înăuntrul nostru, la ceea ce suntem, să redescoperim bucuria lucrurilor simple, să redescoperim contactul autentic cu noi înşine şi cu cei importanţi pentru noi, pe care deseori îi tratăm cu răceală sau îi angrenăm în vârtejul nostru existenţial, deconectându-ne de la bucuria de a trăi şi a fi „aici şi acum”…

Sărbătoarea îşi pierde din magie pentru că, de multe ori, ea oglindeşte stilul nostru de viaţă alert, în care facem totul pe fugă, într-o manieră extrem de consumptivă şi nocivă, trăim desacralizat. Iar în această perioadă ar trebui să reînvăţăm să readucem sacrul în mundan, să readucem magia în vieţile noastre.

Unele studii confirmă faptul că un Crăciun cu adevărat fericit nu este determinat de sumele investite în cadouri, decoraţiuni etc., ci de activităţile în familie sau cele spirituale. Cum putem evita tentaţia consumerismului în această perioadă, pentru a capătă acea stare de bine pe care o căutăm cu toţii?

Laurenţiu Mitrofan: Tocmai această tentaţie a consumerismului induce o stare de disonanţă afectiv-emoţională şi de aceea considerăm că bucuria cu care fiecare om trăieşte Crăciunul ţine de un anumit grad de conştientizare a fiecărui aspect important din viaţă fiecăruia şi de gradul în care echilibrul se găseşte în viaţă sa personală şi familială.

Cred că această perioadă a sărbătorii este un bun prilej de a ne conecta mai mult la valorile umane şi spirituale decât la cele materiale.

Din punct de vedere motivaţional, cât de mult funcţionează ideea de a plănui începerea unui proiect cu ocazia sfârşitului unui perioade, al unui an, în acest caz? Mă refer la acel „new year’s resolution list”.

Sorina Dumitrache: Viaţa noastră a devenit un soi de pistă de alergare. Suntem într-o continuă fugă, mâncăm pe fugă, alergăm de la un job la altul, de la un curs la altul, dintr-o casă mică într-una mai mare, dintr-o maşină modestă în una de lux, schimbăm joburi, prieteni, iubiţi, parteneri de afaceri, totul pentru ego-ul nostru şi pentru a ne oferi nouă într-un mod fals o mai bună versiune a noastră. Ne pierdem în liste colosale de activităţi şi obiective pe care dorim cu ardoare să le îndeplinim, însă uităm să trăim. Ne pierdem adesea în lucruri pe care le avem de făcut şi ne îndepărtăm de noi înşine, şi, implicit, de cei importanţi pentru noi.

Cred că sfârşitul de an ar trebui să ne facă să fim mai atenţi la noi şi să ne pună în contact cu acele lucruri care ne aduc mai aproape de ceea ce suntem şi ne dau voie să fim, nu de cele care se subînscriu unor nevoi stabilite de alţii sau de cele care îndeplinesc nişte standarde impuse de societate, ci cele care ne împlinesc pe noi înşine. Dacă realizăm toate aceste lucruri şi ne dăm voie să mergem în direcţia lor, nimic nu ne mai stă în cale în drumul către noi înşine, către fericire şi armonie, cu noi şi cei semnificativi pentru noi. Atunci, toate lucrurile vor căpăta mai mult farmec.

Va rugăm să transmiteţi un mesaj de sfârşit de an pentru prietenii editurii şi institutului SPER!

Laurenţiu Mitrofan: Va doresc sărbători frumoase, să fiţi autentici şi originali!

Sorina Dumitrache: Este important să conştientizăm faptul că principala datorie pe care o avem faţă de noi înşine şi apoi faţă de cei din jurul nostru este aceea de a fi fericiţi (şi nu de a arăta altora că suntem aşa). Şi pentru asta este nevoie de prezenţă, care este cuvântul cel mai armonios cu putinţă… şi care ar trebui să se reflecte în toată existenţa noastră. Va doresc să trăiţi cu prezenţă, magie şi sens!

(interviu realizat de Violeta Pavelescu și publicat pe blogul editurii SPER la data de 27.12.2015)

https://editurasper.wordpress.com/2015/12/27/principala-datorie-pe-care-o-avem-fata-de-noi-insine-este-aceea-de-a-fi-fericiti-si-nu-de-a-arata-altora-ca-suntem-asa-aceasta-perioada-este-un-bun-prilej-de-a-ne-conecta/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s